9 Madde İle Türkiye’nin Dijital Dünyası

9 Madde İle Türkiye’nin Dijital Dünyası

We Are Social ve HootSuite, her yıl yaptığı gibi bu yıl da Küresel Dijital Raporu’nu hazırladı ve yayınladı. Bu rapor, 230’dan fazla raporun derlenerek oluşturuldu. Raporda 200’den fazla dijital ülkenin verileri de bulunuyor. Ayrıca 77 sayfalık Türkiye raporunda, Yıllık Dijital Büyüme, Cihaz Kullanımı, İçerik Yayın Aktiviteleri ve Internet Kullanımı başlıkları bulunuyor. İşte 9 madde ile Türkiye’nin Dijital Dünyası

9 Madde İle Türkiye’nin Dijital Dünyası

Yayınlanan rapora göre toplam nüfusu 82.44 milyon olan Türkiye’de yüzde 93’lük mobil abonelik bulunuyor. Ayrıca 59.36 milyon internet kullanıcısının penetrasyon oranı ise yüzde 72 olarak görülüyor. Rapora göre Türkiye içerisinde 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı var. Bu kullanıcıların 44 milyonu mobil sosyal medya kullanıcısı olarak belirtilmiş.

Türkiye’nin yıllık dijital büyüme oranlarına baktığımız zaman toplam nüfus yüzde 1.4’lük bir artış göstermiş. Mobil aboneliklerin yüzde 3.9 ile 3 milyon arttığını, internet kullanıcılarının yüzde 9.3 ile 5 milyonluk arttığını görebiliyoruz. Ayrıca aktif olarak sosyal medya kullanıcıları ise 1 milyonluk bir artış göstermiş.

Rapor içerisinde Türkiye içerisinde bulunan kullanıcıların kişisel nedenlerden dolayı interneti kullanma sıklığı da yerini almış. Bu konuya göre Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 84’lük bir kısmı interneti her gün kullanırken, yüzde 12’si haftada en az bir kez, ayda bir veya daha az kullananlar ise yüzde 2’lik bir kısımda yer alıyor.

Türkiye’de internet teknolojilerinin kullanımına bakılınca yüzde 46 ile ilk sırada reklam engelleme araçlarının yer alması dikkat çekti. Sesli aramalar ve sesli komutların yüzde 44 ile ikinci sırada, VPN kullanımı ise üçüncü sırada yer alıyor. Uber ve BiTaksi gibi araç çağırma uygulamaları ise yüzde 12’lik bir kısımda yer alıyor.

Rapor içerisinde yer alan yayın aktivitelerine baktığımızda, kullanıcıların yüzde 96’sı çevrim içi videolar izliyor, yüzde 43’ü TV içeriklerini internetten izlediğini görüyoruz. Kullanıcıların yüzde 36’lık bir kısmı internette canlı olarak yayınlanan oyunları oynaması ise oldukça dikkat çekiyor. Bu açıklama ile E-spor’un ne kadar geliştiğini görebiliyoruz. Ayrıca kullanıcıların yüzde 27’si başkalarının oyun oynadığı canlı yayınları izlemeyi tercih ettiği görülüyor. Diğer yüzde 16’lık bir kısım ise e-spot ve turnuva yayınlarını izliyor.

Türkiye’deki e-ticaret pazarına bakılınca yıldan yıla göre yüzde 2.6 büyüme ile 39.30 milyon kullanıcının e-ticaret üzerinden tüketim ürünlerini aldığını görüyoruz. Rapor içerisinde toplam nüfusa oranla tüketim ürünlerine yönelik e-ticaretin yaygınlığı da yüzde 48 oran ile dikkat çekiyor. e-Ticaret pazarında tüketim ürünlerin değeri ise 5.955 milyar dolara ulaştı.

Türkiye içerisinde en aktif olarak kullanılan sosyal medya platformu ise YouTube. Aslında Facebook ve Instagram gibi uygulamalar aklımıza gelse de YouTube’da bizi çok şaşırtmadı. Ayrıca Facebook ve Snapchat uygulamalarına baktığımızda düşüşte olduğunu gözlemliyoruz. Facebook yüzde 2.3’lük bir düşüş gösterirken, Snapchat yüzde 26’lık bir düşüş gösteriyor. Eğer bu raporun tamamına ulaşmak istiyorsanız alttaki bağlantıyı kullanabilirsiniz. Bu sayede yayınlanan raporun tamamını görebilirsiniz.

Raporun tamamı için buraya tıklayın.

Share this post:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

More articles