Tıklama Sahtekarlığı (Click Fraud) Nedir?

Tıklama Sahtekarlığı (Click Fraud) Nedir?

Click Fraud, tıklama sahtekarlığı anlamına geliyor. Bir dolandırıcılık yöntemi olan Click Fraud, sitelerin içerisinde bulunan reklamların gerçek kullanıcılar tarafından tıklanmaması veya bazı yöntemler ile sitedeki reklam kodlarının değiştirilmesi ile gerçekleşiyor. Peki tam olarak Tıklama Sahtekarlığı (Click Fraud) nedir ve bu yöntemden nasıl korunulur?

Tıklama Sahtekarlığı (Click Fraud) Nedir?

Bu yöntem yasalarda dolandırıcılık olarak yerini almış reklam servislerini haksız kazanç elde etmek için kandırılması ile ortaya çıktı. En çok manipüle edilen reklam türü CPC’dir. Bu kadar manipülasyona uğramasının sebebi bu işlemi yapmak için insanlara gerek duyulmadan yapılabilmesidir. Belirli yazılımlar ile bot haline gelen sistemlerde gezinme yapılıyor ve reklamlara tıklanıyor. Click Fraud’dan etkilenmeyen çok az reklam türü vardır. Fakat Adsense bu işlemin önüne geçmek için oldukça sıkı bir şekilde çalışıyor.

Click Fraud çıkış noktası, devamlı IP adresi değiştirerek reklamlara tıklama ile başlasa da şu an bu yöntem dolandırıcılar sayesinde önemli bir şekilde gelişti. Öncelikle sitenize eklediğiniz eklentilere dikkat etmeniz gerekiyor. Sitenize eklediğiniz eklentiler reklam kodlarını kendisinin reklam kodları ile değiştiriyor. Bu yüzden reklam üzerinden gelecek olan kazancınız dolandırıcılara gitmiş oluyor. Sadece sitenize eklediğiniz reklam kodları ile kalmıyor tarayıcınıza eklediğiniz eklentilerde bile bu tür sahtekarlıklar dönebiliyor. Click Fraud’dan korunmak için gelişmiş reklam servislerinizi kullanmanız tavsiye edilir. Google bu işlemi önlemek için büyük önlemler alıyor. Veri toplama kabileyi yüksek olduğu için sahte tıklamaları algılıyor ve saldırı altında olsanız bile sizi koruyor. Eğer bu işlemi sizin yaptığınızı anlar ise hesabınız sonsuza kadar kapatılır.

Bunu bir iş olarak kabul eden insanlar bulunuyor. Özellikle Hindistan taraflarında Tıklama Çiftlikleri kurarak yüzlerce insanı işe alıp firmalardan gelen işler kabul ediliyor. Yazılım dünyasının önemli bir sorunu olan Click Fraud sadece reklam alanında değil, Hindistan’daki şirketler aracılığı ile satışı yapılacak bir sisteme asılsız üyeler kazandırılabiliyor. Bu yöntem ile sistemlerin satış değeri artıyor. Kullanılmaması gereken bir yöntem olsa da insanlar kolay paranın peşinde olduğu için bu tip yöntemlere maruz kalabiliyoruz. Bu yöntemden korunmak istiyorsanız eklentilerinize çok dikkat etmeniz gerekiyor. Açıklanan bilgilere göre bu sahtekarlık en çok eklentiler üzerinden bulaşabiliyor.

Share this post:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

More articles